Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde heyecan dorukta. Kamu işveren tarafından sunulan teklifler güncellendi ve önemli bir adım atıldı. Kamu işveren heyeti, 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında ise yüzde 10 artış teklifinde bulundu.
Toplu Sözleşme görüşmeleri, 22 Ağustos Salı günü gerçekleşecek olan dördüncü toplantıyla devam edecek. Bu süreç, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini doğrudan etkileyen bir konu olduğu için büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Görüşmeler, 1 Ağustos’ta başlamış ve hizmet kollarına ait taleplerin tasnifi ile kamu görevlilerinin genel taleplerinin ön müzakeresiyle başlamıştı.
Kamu işveren heyetinin 14 Ağustos’ta sunduğu ilk zam teklifi, pazarlık aşamasını başlatmıştı. Ancak sendikalar, 2024’ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9, 2025’in ilk altı ayı için yüzde 6 ve ikinci altı ayı için yüzde 5’ten oluşan zam teklifini yetersiz bulmuştu. Sendikaların talebi üzerine kamu işveren heyeti yeni bir teklif sunmuştu.
Hükümet Yeni Zam Teklifi Sunarak Toplu Sözleşme Görüşmelerine Yön Verdi
Toplu sözleşme görüşmeleri heyecanla sürerken, hükümet tarafından memur ve memur emeklilerine sunulan yeni zam teklifi dikkatleri üzerine çekti. 17 Ağustos’ta gerçekleştirilen üçüncü toplantıda hükümet, ilk teklifini revize ederek, kamu çalışanlarına 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 oranında zam teklifinde bulundu.
Gözler salı gününe çevrildi. Memur-Sen’in ikinci teklifi kabul etmemesi nedeniyle taraflar, 22 Ağustos’ta yeniden masaya oturacak. Eğer taraflar yine anlaşma sağlayamazsa, 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Hakem Kurulu, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.
2024 yılı için yüzde 70 zam talebiyle gündeme gelen Memur-Sen, toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer aldı. Konfederasyon, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15 ve dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istedi. Ayrıca, 2025 için altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talebinde bulundu.