Geçen yıl 1 Milyon kişi saç ekimi yaptırmak için Türkiye’yi ziyaret etti.
Sağlık turizminden elde edilen 4 milyar dolarlık gelirin büyük bölümünü saç ekimi yaptırmak isteyenler oluşturdu. TÜSATDER Başkanı Dr. Servet Terziler, “Türkiye’nin sağlık altyapısı sağlam. Sağlık personelimiz ve doktorlarımızla kaliteyi üst seviyelere çıkardık. İstanbul, dünyada sağlık turizminin başkenti olmayı hedefliyor.”
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizmindeki gelişmeleri değerlendirdi.
Sağlık turizmi sektörünün 2022 yılını son derece verimli geçirdiğini açıklayan Tailors, genel sağlık hizmetlerinde 4 milyar dolarlık hizmet ihracatı yapıldığını söyledi. Yabancı turistlerin de kaplıca turizmine yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Terziler, kaplıca turizminden elde edilen gelir sayesinde 10 milyar dolarlık bir gelir elde edildiğini söyledi.
“Türkçe şakalar oluşturulmaya başlandı”
Saç ekiminin genel sağlık hizmetlerinin ana motoru olduğunu belirten şirket, Tailors, 2022’deki 4 milyar dolarlık gelirin yarısının saç ekimi hizmetlerinden elde edildiğini belirtti. Terziler, “Saç ekimi yaptıran tipik bir hastanın döviz kurunun 2 bin dolar olduğunu varsayarsak, 2022’de 1 milyon hasta saç ekimi için Türkiye’ye gitti diyebiliriz. Türk Hava Yolları Turkish Hairlines şakaları çıkmaya başladı. Yurtdışına uçarken. sürekli saç bandı takan yolcular görüyoruz bunlar gerçekten gurur verici parçalar tabii ki kaliteli hizmet verebiliyoruz.
Türkiye saç ekimi için kapılarını Avrupa sinemalarına açıyor: “Türk Saç Çizgileri”
Dental hizmette 500 milyon doları aştığımızı söyleyebiliriz. Estetik cerrahi işlemler için 400 milyon dolar karşılığı para biriktirdik” dedi.
Terziler “Diş hizmeti” de daha popüler hale geliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde diş klinikleri açılıyor. Hizmet standardını yükseltebilirsek sağlık turizmi sektörü önemli ölçüde artacaktır. Sağlık turizmi sektörünün nihai hedefi ise 20 milyar dolar aralığında bir rakama ulaşmak. “Temel sağlık hizmetleri” olarak adlandırdığımız durumda ve 2023 yılına kadar beş milyar dolarlık bir rakam hedefliyoruz.
Türkiye zengin tarihiyle öne çıkıyor
Raporda, Türkiye’nin salgın döneminde sağlık alanında büyük bir durum yönetimi uzmanlığı olduğu belirtilen Terziler, şu sonuçlara vardı:
“Türkiye’nin sağlık altyapısı son derece sağlam. Toplam kaliteyi doktorlarımız ve diğer sağlık çalışanları ile zirveye taşıdık. Tüm dünya bu gelişmeyi görme fırsatı buldu. Avrupa kıtasından çok büyük bir ihtiyaç var. Bu konuda araştırmalar yapılıyor. devletler arasında sigorta anlaşmaları yaparak yabancıların ülkemizdeki sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak.İstanbul, Kovid olarak bilinen bu dönemde kapıların zorunlu olarak kapatılması nedeniyle dünyada sağlık turizminin başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. dönem, bir
Durgunluk yaşadık. Ancak o dönemde artan talep 2022’de büyümeyi sağladı. 2023’ten de umutluyuz. Tüm sektörlerde ihracat rekorları kırıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutlamanın eşiğinde olmamız bize yeni bir heyecan ve motivasyon veriyor.”
Denetimler sıkılaştırılmalı
Terziler, Sağlık Bakanlığı’nda denetimlerin hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Merdiven altı işletmelerin açılmasına izin verilmiyor. Bu tür işletmeler ülke itibarını zedelediği gibi, şu anda yaşanan olumlu havayı da tersine çeviriyor. .Bunu özellikle saç ekimi alanında çok gördük.Çantacı diye bir alt grup var.Başka ülkelere gidip izinsiz saç ekimi yapıyorlar ve Türk hemşire ve doktorlarının itibarını zedeliyorlar.Dernekler aracılığıyla eğitimlere başladık. hizmet kalitesini artırmaktır.Hastane ve kliniklerde eğitim süreci devam etmektedir.Eğitimle engelleri aşmak mümkündür.Artık Türkiye’de robotik saç ekimi yapılmaya başlandı.Dünyanın her yerine iş yapmaya başladık. • Teknoloji ve yenilik yoluyla sağlık hizmetlerinin kalitesini artırabiliriz.”
Sağlık turizminde hedef 2 milyon